Vizija – podjetja, poslovnih funkcij, poslovnih enot, projektov itd.

SAM Klepetalnica Obravnava aktualnih področij managementa in organizacije Vizija – podjetja, poslovnih funkcij, poslovnih enot, projektov itd.

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Avtor
  Prispevki
 • #578

  Vojko Toman
  Član

  Vizija je izredno široko razumljen pojem in ni uporabljen samo na področju poslovanja podjetij (največkrat v povezavi s strateškim planiranjem), ampak tudi na večini ostalih področji (sociologija, psihologija, politika, medicina….). V zvezi s poslovanjem podjetja je v strokovni in znanstveni literaturi pojem vizija velikokrat uporabljen, vendar je potrebno poudariti, da ga različni avtorji različno razumejo. Tako se v praksi in teoriji pojavlja veliko vprašanj v povezavi z vizijo.
  Recimo, ali o viziji govorimo samo v povezavi s celotnim podjetjem, ali pa lahko govorimo tudi o viziji poslovnih funkcij, poslovnih enot, projektov? Pravzaprav je vprašanje, ali lahko govorimo o viziji kogarkoli ali česarkoli, in je potem to osnova za kasnejše določanje ciljev?

  Vojko Toman

  #580

  Adriana Rejc Buhovac
  Član

  Vizijo lahko razumemo v povezavi skorajda s komerkoli ali čemerkoli. Tako ima lahko posameznik (-ica) vizijo o svoji življenjski poti (‘Kaj bom dosegel pri štiridesetih?’), podjetnik vizijo o svojem podjetju v določenem ciljnem letu ali pa vodja poslovne funkcije vizijo o svojem oddelku v ciljnem letu (seveda skladno z vizijo podjetja, v katerem je ta enota). Vizijo razumem kot (čim bolj jasno) predstavo o nečem (nekom) v ciljnem letu v daljši prihodnosti, to je običajno čez pet let ali več, ki nam pomaga oblikovati (strateške) cilje kot mejnike znotraj tega obdobja. Do ciljev pa pridemo s strategijo (potjo do ciljev). Za ljudi (kot žive organizme) ali združbe ljudi, ki imajo trajen namen (podjetja, poslovne funkcije s trajno vlogo v poslovnem procesu) je vizija zato pomembno orodje za spodbujanje in usklajevanje interesov.

  Ali lahko govorimo o viziji projektov? Tu imam zadržek. Projekt ima nek namen (zakaj?) in enega ali več ciljev (kaj?). Ko je oboje doseženo, je projekt zaključen. Projekt ni trajen, ima začetek in konec. Viziji zato tu ne vidim pravega mesta.

  Adriana Rejc Buhovac

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.