Odgovori na: Organizacija in ravnateljevanje (= management)

SAM Klepetalnica Skrb za slovenske prevode in razlage izrazja (definicije) Organizacija in ravnateljevanje (= management) Odgovori na: Organizacija in ravnateljevanje (= management)

#614

Miran Mihelčič
Član

Spoštovani prijatelj (po dopisu na potenco) Janez!

Človek si lahko samo želi tako iskreno izraženega mnenja, kot je tvoje. Kot takega bi ga s tvojim dovoljenjem rad nespremenjenega posredoval v našo klepetalnico (izražanja različnih mnenj).

Razlikujeva se v dveh vsebinah:

a) uprave (nem.: Vorstand) naših gospodarskih družb so po nemškem modelu upravljanja del (ob nadzornih odborih; nem. Aufsichtrat, upam, da sem pravilno napisal) dvotirnega sistema upravljanja in zato del funkcije upravljanja. Če pa isti (kar ni nujno) ljudje hkrati opravljajo tudi funkcijo ravnateljevanja, kar za vse ljudi v veččlanskih upravah ni nujno, je pa pri nas dokaj običajno, se pri njih – tako kot pri pokojnem Stevu Jobsu – srečujemo z nastopanjem istih oseb v dveh funkcijah.

b) kot ravnateljevanje (fr. gestion) je Fayol, na katerega se upravičeno oba sklicujeva, je po mojih virih izvirno opredelil naslednje vsebine: predvidevanje (s postavljanjem ciljev, kar so nekateri prekrstili v planiranje ali načrtovanje), organiziranje, ukazovanje, usklajevanje (ali koordiniranje) in nadziranje. Odločanje, ki ga ti omenjaš, se namreč pojavlja pri vsaki od 5 vsebin, zato najbrž ni smiselno, da ga mimo Fayola »vrivamo«

v spisek vsebin namesto ukazovanja.

Ob tem, da si našel ob drugih zadolžitvah čas, da mi odgovoriš, se ti zahvaljujem. Še enkrat pa naj omenim možnost tvojega članstva v društvu Slovenska akademija za management. Morda se boš lažje odločil, ko boš opravil nalogo, ki si jo omenil.

Lep pozdrav tebi in gospe soprogi!

Miran Mihelčič